Polędwiczki z suszonymi pomidorami to smaczne i pożywne danie, które nie jest trudne w realizacji. Wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne składniki oraz poznać sposób jego przygotowania, aby samodzielnie stworzyć w domu oryginalną potrawę. Polędwiczki z suszonymi pomidorami świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad, rodzinne spotkanie i każdą inną okazję, kiedy chcemy popisać się swoim talentem kulinarnym.
Dlaczego warto przygotować polędwiczki z suszonymi pomidorami?
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to lekkie, łatwe w realizacji oraz bardzo pożywne danie, które idealnie nadaje się dla całej rodziny. Ich bazę stanowi mięso wieprzowe, suszone pomidory oraz włoski ser mozzarella, których połączenie gwarantuje wspaniały smak gotowego dania. Dostępność wszystkich składników przez okrągły rok pozwala cieszyć się jego smakiem zarówno w lecie, jak i w zimie. Polędwiczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, gdyż poszczególne składniki dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych właściwości.
Na szczególną uwagę zasługują suszone pomidory, które są zdrowsze od ich świeżego odpowiednika. Wszystko dzięki wysokiej zawartości likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, w które szczególnie obfitują suszone pomidory. Likopen chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz spowalnia procesy jego starzenia się. Mozzarella z kolei jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin z grupy B oraz cennego kwasu linolowego, który wspomaga odchudzanie. Samo mięso wieprzowe również jest bogatym źródłem białka, a spożywane w rozsądnych ilościach nie sprzyja otyłości mimo tego, że jest mięsem dość tłustym i kalorycznym.
Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami – składniki i sposób przygotowania
Polędwiczki z suszonymi pomidorami są szybkim i prostym w realizacji daniem, które świetnie sprawdzi się na obiad. Na jego przygotowanie powinniśmy przeznaczyć ok. pół godziny. Aby wykonać polędwiczki, powinniśmy zaopatrzyć się w następujące składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych, 150g suszonych pomidorów, 150 g boczku (ewentualne szynki serrano), 120 g mozzarelli w zalewie, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz liście świeżej bazylii. Przyda się także gotowy lub samodzielnie przygotowany sos czosnkowo-cebulowy.
W pierwszej kolejności kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm polędwiczki wieprzowe i rozbijamy je. Po wierzchu delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Bierzemy większą deskę do krojenia i układamy na niej plastry boczku lub szybki serrano w taki sposób, aby każdy z nich delikatnie na siebie zachodził. Na wierzch kładziemy plastry polędwiczek. Kroimy w plastry średniej grubości mozzarellę odlaną z zalewy, suszone pomidory i siekamy na drobno czosnek. Poszczególne składniki rozkładamy równomiernie po polędwiczkach.
Delikatnie unosimy mięso i zwijamy je w roladę. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i polewamy po wierzchu sosem czosnkowo-cebulowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza i zapiekamy roladę przez ok. 15-20 min. aż mięso delikatnie zarumieni się z wierzchu. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika czekamy kilka minut aż delikatnie przestygnie, a następnie kroimy roladę w plastry. Tak przygotowane polędwiczki z suszonymi pomidorami poleca się podawać z lekką sałatką.