Dieta bezglutenowa – dlaczego warto ją zastosować?

Dieta bezglutenowa – dlaczego warto ją zastosować?

W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o nietolerancji glutenu oraz o diecie bezglutenowej. Stał się to pewnego rodzaju trend, żeby nie powiedzieć, że moda. Czym tak naprawdę jest gluten, co to dieta bez glutenu oraz jakie to są produkty bezglutenowe? Na te wszystkie pytania odpowiedź pojawi się w niniejszym artykule.

Czym jest gluten?

Jest to białko roślinne, które występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie (wyjątek stanowi owies glutenfree). Nie jest to składnik odżywczy, który jest niezbędny dla organizmu. Prawdę mówiąc więcej szkodzi, aniżeli wpływa korzystnie. Jest to spowodowane faktem, iż poddawana genetycznym modyfikacjom pszenica jest daleka od tej, którą uprawiali nasi pradziadkowie.

Co to nietolerancja glutenu?

Bardzo trudno zidentyfikować, które produkty nam szkodzą. Zostaje ona ustalana na podstawie eliminowania hipotetycznych składników pożywienia z diety oraz obserwacji organizmu i analizie powstałych dzięki temu wnioskom.

Dieta bezglutenowa – dlaczego warto ją zastosować?

Co to dieta bezglutenowa?

Trzeba na początku wyjść od właściwego rozumienia słowa dieta, ponieważ często jest ona utożsamiana z pozbywaniem się nadmiernych kilogramów i dążeniem do wymarzonej sylwetki. Trzeba pamiętać, że dieta jest sposobem odżywiania, dlatego nie można traktować diety bezglutenowej jako tej, która pomoże zrzucić nadprogramową masę. Jest to rodzaj odżywiania przeznaczony dla osób zmagających się z celiakią lub z nietolerancją glutenu, choć może być stosowana także przez inne osoby.

Jakie to są produkty bezglutenowe?

Naturalne produkty bezglutenowe to takie jak ryż, kukurydza, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sorgo, orzechy oraz mięso, warzywa i owoce. Do tej grupy zaliczane są także produkty przetworzone, które według klasyfikacji FAO i WHO nie przekraczają zawartości glutenu 20 mg na kilogram. Takie produkty zwykle znakowane są logiem przekreślonego kłosa.

Mity diety bezglutenowej

Występuje wiele mitów, dotyczących tej diety. Często mówi się, że jest ona szkodliwa. Jest to nieprawda, ponieważ gluten nie jest składnikiem odżywczym, więc jego eliminacja nie wpłynie niekorzystnie na nasz organizm, a przeciwnie może zdziałać naprawdę satysfakcjonujące efekty, np. w postaci mniejszej liczby na wadze. Kolejnym mitem jest to, że dieta bezglutenowa jest droga. Jest to zależne od tego jakie produkty są wybierane. Warto czytać etykiety i porównywać ceny, bo często za rzecz gorszej jakości zapłacimy znacznie więcej od tej zdrowszej. Często zarzuca się tej diecie, że jest ona uboga i eliminacyjna. Jest to bardzo błędne przekonanie, ponieważ taka kuchnia jest zdrowa, zbilansowana, aromatyczna, pełna różnych barw i wbrew pozorom smaczna. Zwykle osoby wydające te sądy nie mają zbytniej wiedzy na ten temat, ani wyobraźni do kreatywnego żywienia. Coraz częściej na rynku księgarskim pojawiają się książki kucharskie z przepisami bezglutenowymi, więc osoby, nie mające wiedzy jak przygotować takie posiłki mogą się wspomagać takimi pozycjami, które z pewnością wprowadzą je w świat pozbawiony glutenu.

 

Podobne artykuły