Rola tłuszczy w odżywianiu

Rola tłuszczy w odżywianiu

Tłuszcze spożywamy codziennie, są one ważnym składnikiem pożywienia, ponieważ dostarczają organizmowi potrzebnej ilości energii. Jeżeli chcemy się zdrowo odżywiać warto abyśmy wiedzieli, których tłuszczy należy unikać, a które warto wprowadzić do swojej diety. Wyróżniamy tłuszcze nasycone i nienasycone. Tłuszcze możemy znaleźć w bardzo wielu produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego.  Pełnią one ważna rolę w funkcjonowaniu organizmu, ponieważ są niezastąpionym składnikiem pokarmu. Wybierając tłuszcze o wysokiej, jakości odżywczej wspieramy nasz system nerwowy, układ krwionośny, obniżamy cholesterol, a także chronimy narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami. Warto pamiętać, że prawidłowe przyswajanie witamin: A, D, E, K jest uzależnione od spożywania odpowiednich tłuszczy, ponieważ są one w nich rozpuszczalne.

Tłuszcze nasycone i nienasycone

                Tłuszcze nasycone to obszerna grupa różnego rodzaju kwasów tłuszczowych. W zdecydowanej większości są one pochodzenia zwierzęcego. Odpowiedni poziom tłuszczy nasyconych jest zalecany w diecie, ale nie należy przekraczać dziennego zapotrzebowania na ten rodzaj tłuszczów, Należy mieć na uwadze by nie przekraczało ono 10% energii z dziennej racji pokarmowej. Warto również pamiętać by w przypadku tłuszczy nasyconych wybierać raczej chude mięso i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Tłuszcze nienasycone mają pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Występują głownie w produktach roślinnych. Możemy znaleźć je między innymi w orzechach, nasionach a także w rybach morskich. Racjonalne ich spożywanie przyczynia się między innymi do: obniżenia zawartości niekorzystnego cholesterolu.

Niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans

                Tłuszcze trans mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Są one bardzo niebezpieczne, ponieważ przyczyniają się między innymi do: zawałów serca, zatorów w tętnicach czy tez wylewów. Dlatego powinniśmy ich unikać w naszej diecie. Tłuszcze trans występują np. w takich produktach jak: frytki, chipsy, hamburgery.

Rola tłuszczy w odżywianiu

Podobne artykuły