Suszone pomidory – smak lata przez cały rok. Dlaczego warto je jeść?

Suszone pomidory – smak lata przez cały rok. Dlaczego warto je jeść?

Suszone pomidory to składnik, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ich regularnie spożywane ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, gdyż w suszonych pomidorach znajduje się znacznie więcej likopenu niż w ich świeżej odmianie. Zbliżająca się jesień to doskonały czas, aby poznać właściwości suszonych pomidorów oraz dowiedzieć się, co dobrego można z nich przygotować.

Suszone pomidory i ich cenne właściwości zdrowotne

Pomidory są lubiane i chętnie spożywane przez większość miłośników warzyw. Sezonowe warzywa są bogate w witaminę E, K oraz B3, dzięki czemu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu oraz pozwalają w prosty i szybki sposób dostarczyć mu brakujących witamin i składników odżywczych. Pomidory są także cennym źródłem likopenu – silnego przeciwutleniacza, który pomaga zwalczać wolne rodniki będące główną przyczyną starzenia się organizmu. Najwięcej tej wartościowej substancji znajdziemy jednak nie w świeżych pomidorach, ale w ich suszonej odmianie.

Suszone pomidory przywędrowały do naszego kraju ze słonecznej Italii, gdzie stanowią jeden z najchętniej spożywanych produktów. Włosi dodają suszonych pomidorów do takich dań, jak pizza, makarony, zapiekanki i wielu innych potraw. Suszone pomidory są smaczne, aromatyczne i zdrowe oraz mogą być spożywane przez okrągły rok, podczas gdy sezon na świeże warzywa kończy się wraz ze schyłkiem lata. W procesie suszenia pomidorów cenny likopen staje się znacznie lepiej przyswajalny, przez co sięganie po suszone pomidory jest jeszcze korzystne dla naszego organizmu.

Suszone pomidory – smak lata przez cały rok. Dlaczego warto je jeść?

Nie tylko likopen! Witaminy i minerały znajdujące się w suszonych pomidorach

Oprócz cennego likopenu, suszone pomidory są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Przygotowane w zalewie z oliwy z oliwek zwiększają przyswajalność witamin A, D, E i K, które posiadają zdolność do rozpuszczania się w tłuszczach. Oprócz nich, w składzie suszonych pomidorów znajdziemy także wapń, potas, żelazo oraz magnez. Likopen to nie jedyny, silny przeciwutleniacz znajdujący się w suszonych pomidorach – podobnie jak marchewka są one bowiem bogate także w beta karoten, który pozytywnie wpływa na wzrok, serce oraz skórę.

Suszone pomidory są produktem dość kalorycznym, z czego powinny zdawać sobie sprawę osoby na diecie i dbające o linię. W 100 g produktu znajduje się bowiem ok. 260 kcal, należy więc spożywać je z umiarem. Niewielki dodatek suszonych pomidorów w daniach zapewni nam jednak wszystkie ich cenne właściwości i nie odbije się negatywnie na naszej wadze. Suszone pomidory w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Bardzo ciekawym sposobem na wykorzystanie tego składnika są polędwiczki z suszonymi pomidorami.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami do łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne danie obiadowe, które wykonać może każdy z nas, w tym także osoby początkujące w kuchni. Sposób ich przygotowania oraz dokładny przepis znaleźć można na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/poledwiczki-z-suszonymi-pomidorami/.

Podobne artykuły